Espai dels invisibles
L’Espai dels Invisibles s'articula com un espai d'oportunitats adreçat a persones joves migrades en situació de desocupació forçosa per tal que es puguin desenvolupar dins el món de l'educació social.
El projecte té una durada de quatre mesos, dividits en dues grans fases. En la primera, de carà cter més teòric, ens introduïm i entenem la dimensió educativa.
Descobrim què és l’educació i com es desplega al nostre paÃs, aixà com la gran diversitat d’agents que hi estan implicats.
En una segona fase, més creativa, els joves participants dissenyen una proposta educativa amb l’objectiu que sigui dinamitzada al final del projecte. La idea és que els joves siguin l’origen i el final de la mateixa, i puguin desenvolupar autònomament tot el procés de creació, dinamització i realització. En aquesta segona fase, els dinamitzadors de l’espai
actuen com a acompanyants del projecte.
​
Els objectius finals del projecte i resultats esperats d’aquesta edició són:
​
-
EMPODERARAMENT: per tal que els participants puguin ser referents, d’origen a fi,
de la seva pròpia proposta educativa. -
AUGMENT DE LA XARXA SOCIAL: perquè els joves puguin generar nous cercles,
nous espais de relació. -
ACOMPANYAMENT INTENSIU: que permeti al jove traçar el seu itinerari vital un
cop acabada la vinculació amb Fronteres.
A més, els participants del projecte poden dur a terme diferents formacions grà cies al vincle
establert entre Fronteres Invisibles i diferents escoles de formació i projectes vinculats al
món educatiu: Escola Lliure el Sol, Activa’t, Joves Referents.​
​
​
Inicis del projecte
L’Espai neix després d’una llarga reflexió que ens permet entendre la necessitat d’establir noves formes de combatre el racisme. Al cap i a la fi, la nostra tasca fins el naixement de l’Espai havia estat de sensibilització. La nostra forma de combatre el racisme havia consistit fins llavors en dissenyar recursos, que expossesin una realitat, i que ens permetessin poder establir espais de debat on despullar i combatre la discriminació.
L’Espai procura ser des de l’inici una nova forma de combatre el racisme, a través de l’empoderament de persones joves migrades, per tal que es puguin desenvolupar dins el món social i educatiu del nostre paÃs. Un món on sense cap mena de dubtes, hi falten referents.
L’any 2021 coneixem a Prollema, entitat resident a la Nau Bostik. El seu projecte consisteix en capacitar a joves migrants per tal que siguin ensenyants de la seva llengua materna. Això ens inspira per generar algun tipus de proposta semblant. L’Espai és de fet una rèplica del projecte de Prollema aplicada al món educatiu i social, aquell al que ens dediquem.
La primera edició, el curs 22-23 compta amb la participació de tres joves: l’Ali, la Siham i l’Omar. Els tres es formen durant 6 mesos i acaben sent dinamitzadors dels nostres recursos educatius.
Durant el curs 23-24 s’impulsa la segona edició, que té com a novetat el desplegament d’un projecte personal dels joves participants. La Deysi, l’Ibra i el Rachid creen una exposició fotogrà fica a través de la qual expliquen el seu procés migratori. Ha estat instal·lada a la llibreria la CanÃbal, a la Fira Migrant d’Economia Solidà ria i Diversa i a la Fundació Enllaç. I anirà tan lluny com els seus protagonistes vulguin!
Projecte finançat per: