Qui som?
Fronteres Invisibles és un projecte social que busca mitjançant l'educació, combatre el racisme, la xenofòbia i la islamofòbia. Dissenyem i dinamitzem instruments educatius que ens permeten entendre la realitat amb la qual es troben les persones migrades un cop han arribat a l'Estat espanyol. Un cop explicada i entesa aquesta realitat, construïm espais de debat que ens possibiliten despullar el racisme i lluitar per combatre'l. Treballem en qualsevol espai educatiu i amb tota mena de públics.
Paral·lelament, i per mitjà de l'Espai dels Invisibles, acompanyem a persones joves migrades que es troben en situació de desocupació forçosa per tal que es puguin formar dins el món de l'educació social.
Història
2016: Com a trucaires de l’AEiG Rudyard Kipling de Barcelona, en el marc del nostre projecte escolta, dissenyem el joc de taula de Fronteres Invisibles, l’instrument original del nostre projecte. El recurs mostra les diferents traves i obstacles als quals s’exposen i expliquem l’estructura legal que empara aquestes dificultats, que sovint desemboquen en la vulneració de drets humans.
Aquell mateix any el comencem a desplegar dins una sèrie d’instituts de Barcelona. Veiem que genera un impacte positiu i que ens serveix per generar espais de debat constructius.
2017: La nostra etapa com a trucaires arriba a la seva fi, i amb ella, també ho fa el nostre projecte del joc de taula. No obstant, els nostres útlims campaments com a infants al cau ens porten a prendre la nostra gran última, i primera decisió: volem seguir desenvolupant allò que havíem creat: Fronteres Invisibles.
2018: Un cop fora del cau, ens constituïm com a associació amb la finalitat de poder continuar dinamitzant activitats als diferents espais educatius. Comencem a involucrar-nos en diferents xarxes i en una d’elles, coneixem a Diomcoop SCCL. Conjuntament, decidim començar a dinamitzar el joc de taula amb ells. De cop, estem generant uns ingressos que repercuteixen en la vida d’un grup de persones migrades. Això ens impulsa i ens fa prendre noves decisions.
2019: Conscients que el joc de taula és un recurs interessant, concloem que no és apte per a tots els públics. Creem una adaptació perquè també hi puguin participar els infants més petits. Neix “Fronteres Invisibles, surt al carrer”; el nostre joc en format gegant.
2020: Disposem de dos recursos útils que treballen l’antiracisme davant pràcticament tot el públic. Però encara hi ha un grup d’infants més petits amb els que no podem treballar. Decidim crear el conte de “l’Òliba Oliva”; que a través de la vida d’aquest animaló, explica el procés migratori i tot el que comporta. És adequat per infants encara més menuts.
2021: Després d'un període de reflexió, decidim constituir-nos com a cooperativa de treball, perseguint projectes més ambiciosos. Aquell mateix any, coneixem a Prollema, que serà una font d’inspiració i que ens possibilitarà formar part del projecte de la Nau Bostik.
Aquest mateix any acollim per primer cop estudiants de pràctiques de Pedagogia de la UB, i amb elles enllestim una nova dinàmica, un ROOMESCAPE que visibilitza la realitat amb què es troben joves migrants en arribar a l’Estat Espanyol.
També acollim un grup del Màster d’Intervencions Socials i Educatives, al que acompanyem en el desenvolupament d’un projecte de caràcter educatiu relacionat amb la nostra tasca.
Des d’aquest curs, acollirem cada any estudiants de pràctiques de la UB i un grup d’estudiants d’aquest Màster.
2022: Repliquem el projecte de Prollema, fonamentant-lo en la dimensió educativa. Neix l’’ESPAI DELS INVISIBLES, un projecte d’acompanyament i formació a persones joves migrades en situació de vulnerabilitat com a dinamitzadors i referents educatius a l’aula.
L’Espai té continuitat i actualment ja estem iniciant la III Edició.
També dinamitzem un projecte d’APS amb alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Oriol Martorell perquè acabin dissenyant una jornada de sensibilització per l’alumnat de 5è i 6è de primària.
2023: Consolidem les nostres dues línies de treball. Per una banda sensibilitzem la ciutadania a través dels nostres recursos i per l’altra formem a joves per mitjà de l’Espai dels Invisibles.